Ingen skörd är för liten!

130724-hallon-buske

Lycka kan vara i det lilla formatet. För 15 år sen planterade jag några taniga hallonbuskar. Eftersom jag tillbringat i stort sett alla somrar på Öland sen dess har de fått leva sitt eget undanskymda liv men i år var jag kvar hemma hela sommaren. Häromdagen slog jag mig fram genom trädgårdsdjungeln och vad hittade jag där? Nära fyra dl solmogna hallon! Jag ville spara lite av sommaren och kokade ihop en liten burk hallonsylt.

130722-hallonsylt-ingred

Sylt

De bär du har
Syltsocker

När man bara har lite bär som jag så är det enklast att använda färdigt syltsocker. Man blandar bär och syltsocker, kokar upp och låter koka ett par minuter. Sen skummar man av det vita som bildats på toppen och häller upp sylten i en väl rengjord burk – hur enkelt som helst! Det står på paketet exakt hur man gör och det tar max 10 minuter innan det hela är klart. Bäst är det om man har en våg och kan väga sin skörd men annars får man höfta till det – ungefär hälften socker av volymen bär (tex. 2 dl syltsocker till 4 dl bär). Det är väl värt den lilla mödan att koka egen sylt för det är underbart att öppna en burk konserverad sommar när det är som mörkast på året!

130722-hallonsylt

När jag var lite brukade jag spendera somrarna hos mormor och morfar i Västergötland. Vad jag verkligen saknar därifrån är alla körsbärsträd som växte vilt överallt med sura, söta, gula, röda och svarta bär som dinglade från grenarna. När jag idag hittade billiga körsbär i mataffären mindes jag min barndoms somrar och det blev en burk med körsbärssylt. Det är enklast att kärna ur bären med fingrarna direkt över kastrullen, så kommer all saften med.
En annan syltfavorit är sommarsylt av lika delar blåbär, hallon och jordgubbar som jag kokar med lite pressad lime eller citron – supersmarrigt till pannkakor.

130727-korsbarssylt

När man kokar sylt och sånt är det viktigt att man häller upp i rena och torra burkar annars möglar det lätt. Har man diskmaskin är den perfekt för detta, slå den varma sylten i burken direkt när den är nydiskad och varm. Annars kan man diska burken väl och sen ställa in den i ugnen på 125 grader en stund. Har man en stor frys är det praktiskt att frysa in i små plastburkar så kan man ta fram eftersom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s