Thailändsk curry – the basics

Från Indien spred sig konsten att laga curry österut, och idag blandas färska och torkade ingredienser till smakrika currys i hela Sydostasien.thai-spice-itlok-chili-lok
Mest kända är kanske de thailändska curryrätterna, heta, mustiga av kokos eller lätta och syrliga, ofta med namn efter chilin som använts: röd, grön eller gul. Men curry är mycket mer än bara chili – det börjar med en currypasta, ett finfördelat lyckorus av kryddor – som tillagas med vad dagen bjuder till en färdig curryrätt.
chili-green-rens-bkk-litenHemgjord currypasta slår färdigköpt med hästlängder. Chili och färska kryddor som vitlök, galangal, citrongräs och koriander krossas och blandas med torra kryddor och ofta torkad räkpasta – recepten varierar från familj till familj, by till by, landsdel till landsdel. Curry är både en maträtt och currypastan den görs av, den kan vara enkel med bara några få ingredienser eller komplex med många kryddor.

Det är enkelt att mixa ihop en currypasta! Jag bjuder på fyra klassiska grundrecept med lite olika tillagningssätt, både råa och stekta, men att laga curry är att gå på känsla, så krydda som du tycker, dofta, smaka och skapa ditt eget favoritrecept. Currypastan kan vara helt slätmalen eller ha grövre textur, allt efter tycke och smak. En sats currypasta räcker till flera maträtter.

Lite currytips:

  • En mixer/matberedare gör underverk när det kommer till hemgjord currypasta, men du kan självklart använda en traditionell tung stenmortel, börja isåfall att stöta citrongräset som är svårast att finfördela.
  • Rosta gärna de torra kryddorna (i torr het panna) för mer smak.
  • Rosta gärna räkpastan (platta till mellan lite folie och rosta direkt på plattan).
  • Veganer och vegetarianer skippar räkpastan, eller ersätter med marmite/vegimite.
  • Currypasta kan hålla flera månader i kylskåp om man häller upp på rena burkar och inte stoppar i smutsiga skedar. Förvara gärna med ett lager olja på. Man kan även frysa currypasta i lagom portionsföpackningar (tina innan användning).

Fortsättning med recept följer i morgon!
Recept på Gaeng Phed, röd currypasta.
Recept på Gaeng Khiao Wan, grön currypasta.
Recept på Gaeng Kari, gul currypasta.

 

2 thoughts on “Thailändsk curry – the basics

  1. Pingback: Gaeng Phed – röd thailändsk currypasta | Mama's Rough Cooking

  2. Pingback: Gaeng Kari – gul thailändsk currypasta | Mama's Rough Cooking

Leave a comment