Gaeng Khiao Wan – grön thailändsk currypasta

curry-paste-thai-marketGrön curry/Gaeng Khiao Wan görs av färsk grön chili och är ofta den hetaste thaicurryn. Du kan reglera styrkan på curryn med chilisorten – de små gröna kan vara djävulusiskt starka! Grön currypasta får extra färg av färsk koriander och gurkmeja och jag tycker det är gott med mycket citrongräs i. Gaeng Khiao Wan betyder “söt grön curry” men wan (söt) hänvisar till den gröna färgen, inte att smaken behöver vara söt. Grön currypasta tillagas ofta med fisk eller kött och någon grönsak som thailändska små auberginer. Curryn tunnas med kokosmjölk till önskad konsistens och smaken balanseras med palmsocker och fisksås.
curry-paste-thai-green-3Gaeng Khiao Wan – grön currypasta
Har du färsk gurkmeja använd den istället för torkad. Grön currypasta smakar allra bäst nygjord. Veganer/vegetarianer utesluter räkpastan, eller ersätter med marmite/vegimite.

5 färska gröna chili
2-3 hela korianderstjälkar med rötter, 1/2 dl 
3-4 stjälkar citrongräs eller skal av 3 lime
1 liten lök

2 vitlöksklyftor, 1 msk
1 bit färsk galangal (eller ingefära) 2 tsk
1 tsk hel spiskummin
2 tsk helt korianderfrö
1 tsk hel svartpeppar (eller vitpeppar)
1 tsk malen torkad gurkmeja (eller 2 tsk färsk)
1-2 tsk räkpasta
1 tsk salt

  1. Skär chilin i bitar.
  2. Skala lök, vitlök och galangal och skär i mindre bitar.
  3. Hacka koriandern grovt, även rötterna.
  4. Ta bort det yttersta hårda på citrongräset och finhacka den nedersta mjukare delen (eller riv det yttersta gröna skalet av lime).
  5. Mal spiskummin, korianderfrö och svartpeppar i mixer.
  6. Tillsätt övriga ingredienser och mixa till en slät pasta. Tillsätt eventuellt lite pressad lime eller vatten om det behövs för att få en slät pasta. Klart!
  7. Även om currypastan smakar bäst nygjord så kan den hålla flera månader i kylskåp i en ren burk, förvara gärna med ett lager olja på. Du kan även frysa currypasta i lagom portionsföpackningar (tina innan användning).

Snart kommer en lista md thailändska kryddor och smaker!

One thought on “Gaeng Khiao Wan – grön thailändsk currypasta

  1. Pingback: Thailändsk curry – the basics | Mama's Rough Cooking

Leave a comment