I Indien är man fantastiska på att laga gott ris, särskilt smaksatt ris. Det här är ett populärt ris från Sydindien med knapriga jordnötter och god syrlighet från citron som passar bra till all indisk mat men även rätter med lamm, kyckling eller fisk. Man brukar ha currylöv i Lemon Rice men de är svåra att få tag på här, så jag har uteslutit dem. Viktigt är att du “poppar” senapsfröna för att få den rätta smaken.
Sydindiskt Lemon Rice
2 dl basmatiris av god kvalitet
1 msk neutral olja
1 msk smör
1/2 tsk bruna senapsfrön
1/2 tsk hel spiskummin
1 liten grön chili
1 lagerblad
1 dl rostade saltade jordnötter
1/2 tsk malen gurkmeja
1/2 tsk salt
Saften av 1/2 citron
- Skölj riset och låt det ligga i blöt minst 15 minuter. Koka riset i 3 1/2 dl vatten under lock 15 minuter. Ta av riset från plattan och ta av locket.
- Under tiden riset kokar gör du smaksättningen:
- Hetta upp oljan i en liten kastrull.
- Stek senapsfrö och spiskummin tills senapsfröna “poppar” och börjar hoppa runt.
- Tillsätt smör, chili, jordnötter, lagerblad, salt och gurkmeja och fortsätt steka 2-3 minuter men rör och kolla noga för gurkmeja bränner lätt.
- Fluffa upp riset försiktigt med två gafflar. Häll kryddblandningen och pressad citron över och blanda försiktigt. Smaka av om det behövs mer citron.
Det finns några viktiga steg när man lagar indiskt ris – det kan verka krångligt men är egentligen rätt enkelt. Följer du de här råden får du vackert fluffigt långkornigt ris varje gång!
* Använd alltid basmatiris av bästa kvalitet, skölj riset noga först i varmt vatten, sedan i kallt vatten och låt det sedan ligga i blöt i kallt vatten minst 15 minuter. Sila av vattnet och koka i nytt vatten.
* Koka riset försiktigt under lock – jag brukar låta det koka upp och sedan stänga av plattan så blir det klart på eftervärmen.
* Koka inte riset i för mycket vatten (knappt dubbla mängden) och inte för länge, ca 15 minuter räcker om det legat i blöt.
* Hantera dessutom alltid riset varsamt både före och efter kokning, annars bryts kornen av och det blir klibbigt.
Pingback: Futari – sötpotatis & vintersquash från Tanzania | Mama's Rough Cooking
Pingback: Coconut Rice | Mama's Rough Cooking